Column Akkerwijzer

Sinds een aantal jaren schrijft Mark elke twee maanden een column over een actueel onderwerp in de  Akkerwijzer, een onafhankelijk vakblad voor de akkerbouwer, die wordt uitgeven door  Mediabedrijf Agrio

Hieronder  een overzicht met link naar zijn meest recentste columns onderaan deze pagina zijn ze ook te lezen in de afbeeldingen:

Maart 2023  Oude kracht   Afgelopen jaar hebben we met onze voormalige Veldleeuwerikgroep gesproken over stikstof in de bodem vanuit het actieplan Bodem en Water. We zijn gaan meten op drie momenten tijdens en na de teelt om te zien wat er gebeurt met onze bemestingen. Hoewel we in onze bedrijfskroeg zaten, konden we deze avond niet met borrelpraat volstaan. Immers, cijfers liegen niet……….

Januari 2023 Spil Aan het begin van een nieuw jaar is het altijd weer mooi om vooral vooruit te kijken. Immers, bij terugkijken kunnen we alleen maar zeggen ‘had ik maar dit of had ik maar dat’. Het is veel fascinerender om vooruit te kijken, omdat daarvoor visie nodig is. En die bepaalt hoe we verder gaan…………..

November 2022   Het nieuwe zwart  Wat een zeldzaam najaar beleven we. Als dit een trend is, kunnen we het woord herfst gaan verwijderen uit ons woordenboek. De oogst rolt eenvoudig de schuur in of het erf op. Modderborden kunnen op Marktplaats, ploegbanden blijven in de hoek en de gazonmaaier draait overuren………

September 2022 Chaos   Recent nam Henk Staghouwer zijn besluit om af te treden. Zijn ‘eenvoudige taak’ was om een notitie te schrijven waarin staat hoe boeren hun bedrijven op een duurzame wijze kunnen voortzetten. Perspectief! Hij moest concreter worden…….

 Juni 2022  People Planet Profit Ik was op een informatieavond over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Zoals jullie weten, gaat volgend jaar het systeem op de……..

April 2022  Mikado We spelen wel eens een potje Mikado. Je pakt een hand vol stokjes met kleurtjes erop die de rangorde bepalen ……..

Februari 2022  Grondstof tot nadenken  De energienota van januari is weer binnen. Ik zie dat de prijzen keer drie zijn gegaan. Onrust in de wereld, onrust in de markten,……….

November 2021 Verspilling  Onlangs had ik een paar Wageningse studenten op bezoek. Ze kwamen een interview afnemen over de toekomst van de landbouw, en met name over…..

September 2021 Kost voor de baat In ieder landbouwblad staan wel één of meerdere pagina’s over de bodem en kwaliteit. ook BO Akkerbouw erkent de bodem en als kapitaal en als……..

Column Oude kracht

column chaos