Chipsaardappelen

Voor de chipsmarkt telen we de rassen Arsenal en VR 808.  Deze aardappelen worden rechtstreeks afgezet naar Fritolay, bij u beter bekent als Lay’s (voorheen Smiths). Voor de chipsaardappelteelt zijn lange aardappelen niet gewenst. Dit past niet handig in de zak en geeft meer breuk. Voor de chipsproductie wordt dus gezocht naar rondgroeiende rassen met veel droge stof en een stabiele mooie bakkleur. Knollen mogen niet te grof worden en er wordt nauwlettend gekeken naar rooibeschadiging en blauw.  Ook groene knollen (die het daglicht gezien hebben in het veld) zijn ongewenst. Alleen de mooisten zijn geschikt voor de zakken van Lay’s.

Voorwaarde voor levering aan Lay’s is dat er gewassen en gelezen product wordt aangeleverd. De aardappelen kunnen dus in een keer door naar de schrappers, snijders en bakovens en vervolgens in de zak.

Voor het wassen hebben wij met een drietal boeren in Zuidelijk Flevoland een mobiele aardappel wasinstallatie  aangeschaft. De wasinstallatie is gebouwd door de firma Van Dijke in St. Philipsland. De hele wasinstallatie is in een dichte vrachtwagentrailer gebouwd. De droge aardappelen die uit de schuur komen, worden op de invoerband gestort die ze in de kluitenscheider laat lopen. Dit is een bak met water waarin door een pomp water omhoog wordt gestuwd. De aardappelen drijven en worden in de wastrommel gestuwd. De kluiten zinken en worden afgevoerd via een spijlenband achteruit de trailer. Deze worden opgevangen in een kipper.

In de trommel worden de aardappelen gewassen en dus ook gereinigd. Vanuit de wastrommel komen de aardappelen op een spijlenband, waar ze nagespoeld worden en die ze naar de leestafel vervoert. Hier is plaats voor 4 mensen om de verkeerde (halve, groene of rotte) aardappelen uit te lezen en te voorkomen dat eventuele aardappelvreemde voorwerpen (bijvoorbeeld stukjes plastic of hout) in de verwerking terecht komen.